Institutdirektør modtager Eliteforsk-pris

torsdag 23 feb 17

Institutdirektør og professor Thomas Lars Andresen fra DTU Nanotech modtager en ud af fem EliteForsk priser. Samtidig modtager fire ph.d.-studerende fra DTU EliteForsk-rejsestipendier. 

EliteForsk-prisen består af 1,2 millioner kroner som en påskønnelse af modtagernes indsats i forskningens tjeneste. Heraf er 200.000 kroner en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner går til deres forskningsaktiviteter.

Prisen blev uddelt af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind ved et arrangement på Glyptoteket i København. Søren Pind udtaler i forbindelse med uddelingen:

Der er al mulig grund til at hylde de klogeste i dette land. Med Eliteforsk-priserne fejrer vi netop dem, som med talent og flid har frembragt banebrydende viden. De gør vores samfund rigere, og derfor skal vi fejre dem.”

Internationalt førende forsker

Professor Thomas Lars Andresens fagområde er drug delivery, det vil sige systemer, der skal bringe immunstimulerende molekyler frem til kræftpatienters egne immunceller og programmere disse til at genkende kræftceller.

Det Frie Forskningsråd, som står bag EilteForsk-prisen, skriver i deres begrundelse for at indstille Thomas Andresen, at:

Thomas Lars Andresens forskning har bidraget med væsentlige resultater indenfor design, fremstilling og anvendelse af nanopartikler til målrettet drug delivery og terapi,” og fortsætter:

”Han har en bred faglig profil indenfor medicinalkemisk brug af strukturelt avancerede nanopartikler, hvor han er internationalt anerkendt som en førende forsker.

Thomas Andresen blev efter sin kandidatuddannelse som kemiingeniør fra DTU og Auckland University ansat som leder af en forskningsafdeling i LiPlasome Pharma i Hørsholm, hvor han efter tre år blev udnævnt til forskningsdirektør. I 2007 blev han ansat som seniorforsker på det daværende Risø National Laboratory, og året efter flyttede han til DTU Nanotech som seniorforsker.

I 2012 blev han udnævnt til professor, og han er medstifter af virksomhederne Nanovi og Torque Therapeutics. Efter en periode som vicedirektør og konstitueret institutdirektør blev han i december 2016 DTU Nanotechs nye insitutdirektør.

Han har gennem sin karriere modtaget flere priser for sin forskning, heriblandt i 2015 en af de prestigefyldte Sapere Aude topforskerbevillinger fra Det Frie Forskningsråd.

Rejsestipendier

Udover EliteForsk-prisen modtager 20 ph.d.-studerende EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kr. Stipendierne hjælper til, at de studerende kan rejse ud i verden og dygtiggøre sig ved nogle af verdens bedste forskningsmiljøer.

”Det er vigtigt, at de dygtigste forskere også har et internationalt udsyn og suger den viden til sig, der findes uden for vores egne grænser. Derfor er jeg glad for, at unge og talentfulde ph.d.-studerende nu kan få viden og inspiration blandt førende forskere på de bedste uddannelsesinstitutioner i verden,” udtaler Søren Pind.

Blandt modtagerne er fra DTU følgende forskere:

Aikaterina Spiliotopoulou fra DTU Miljø, som arbejder med kontrol og optimering af ozonbehandling i recirkulerende akvakultur. Læs mere: Rejsestipendiat til forskning i ozonbehandling i fiskeopdræt

Dominik Franjo Dominković fra DTU Energi, som arbejder med analyse og udvikling af modeller til energiforsyning til fremtidens Smart Cities. Læs mere: EliteForsk-rejsestipendium tillader Dominik at lære fra de bedste  

Rie Beck Hansen fra DTU Elektro, som arbejder med udvikling af tidseffektive billeddannelsesmetoder til MR-scanninger, der anvender hyperpolariseret kontraststof. Læs mere: EliteForsk 2017 travel grant to HYPERMAG PhD student

Tine Maja Frederiksen fra DTU Kemi, som arbejder med interaktions- og stabilitetsstudie af acylerede peptider i forbindelse med design og udvikling af lægemidler. Læs mere: EliteForsk-rejsestipendie til DTU Kemi

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.