Årsfest live-transmitteret fra DTU’s Bibliotek

mandag 26 apr 21

Akademiske grader 2020

Doktorgrader 2020
I 2020 tildelte Akademisk Råd Karsten Arnbjerg Nielsen og Mirko Salewski den tekniske doktorgrad.

Æresdoktorgrader 2020

Den schweiziske professor Kay Axhausen har udmærket sig inden for forskning i trafikadfærd og blev tildelt et æresdoktorat for 2020.

Den amerikanske ph.d. Arthur Yaghjian hædres for sin forskning inden for elektromagnetisk feltteori med et æresdoktorat for 2020.

DTU Årsfest 2021 blev streamet direkte fra DTU Lyngby Campus, mens tilhørere delte fejringen på sociale medier. Festen sluttede med Infernal-koncert i vindtunnelen på Risø Campus.

Foto: Bax Lindhardt

Stand by til prøve. De sidste forberedelser blev finpudset kort tid inden den første virtuelle DTU Årsfest, som blev afviklet fra biblioteket på Lyngby Campus fredag den 23. april. Her var stemningen blandt de medvirkende og det tekniske personale rolig og koncentreret, mens der blev talt ned i OB-vognen på parkeringspladsen uden for vinduerne. Showet kunne gå i gang.

Hvor årsfesten traditionelt er en fest med et begrænset antal studerende og medarbejdere samt inviterede eksterne samarbejdspartnere, kunne alle i år deltage i online-begivenheden hjemme fra deres stuer eller kollegieværelser. Det betød, at man under den akademiske højtidelighed nåede ud til mange flere, end man normalt ville have plads til i DTU’s sportshal. Flere af dem valgte at dele deres årsfest-oplevelser på Instagram i løbet af aftenen.

Fra H.C. Ørsted til Hirtshals

Eftermiddagen begyndte symbolsk med, at sangerinden Dorthe Gerlach sang ’I Danmark er jeg født’ – her med tilføjelse af et vers om videnskaben, som DTU’s grundlægger H.C. Ørsted skrev til vennen H.C. Andersen, fordi han mente, at Andersen svigtede videnskaben ved i sin lovsang at udelade de mange opdagelser og opfindelser, vi i Danmark kan være stolte af. Imens så man dronebilleder fra DTU’s faciliteter rundt omkring i Danmark, bl.a. EEL-HATCH i Hirtshals, hvor DTU Aqua råder over forsøgsfaciliteter til reproduktion af ål.

Herefter bød DTU’s rektor Anders Bjaklev og formand for studenterforeningen PF Andreas Balzer Skov velkommen til årsfesten, der blev styret af værten Ulla Essendrop. I løbet af showet blev både de fremragende forskningsresultater og den inspirerende undervisning hædret, ligesom årets studenter-startup blev hyldet i DTU Skylab. Årets festforelæsning foregik direkte fra det radiodøde rum på DTU Lyngby Campus, hvor professor ved DTU Elektro Olav Breinbjerg forelæste over emnet 'Elektromagnetiske bølger - om Ørsted og satellitantenner'. Og aftenen sluttede med koncert med Infernal i vindtunnelen Poul La Cour Tunnel på Risø Campus.

Højdepunkter fra den akademiske højtidelighed

Foto: Bax Lindhardt


Rektor Anders Bjarklev indledte den akademiske del med at se tilbage på corona-året 2020, hvor meget er lykkedes godt for DTU:

”Jeg er imponeret over, hvordan I, kære DTU’ere, har klaret den modgang, I mødte. Undervisere og forskere omlagde til online-undervisning på en weekend, bogstavligt talt. Kolleger udviste – og udviser stadig – stor fleksibilitet ved distancearbejde, nye opgaver og nye rutiner. Forskerne har leveret – og leverer – bl.a. beregninger og modeller, analyser af Covid-19-test og sekventering af disse, forskningsprojekter inden for diagnosticering, opsporing og overvågning af smittespredning.”

”Men jeg vil heller ikke male et skønmaleri. Ikke alt har været – eller er – nemt. Ikke alt er lykkedes. Ikke alle trives med onlineundervisning og distancearbejde, uden det sociale fællesskab, uden det faglige fællesskab på campus. Det skal vi tage hånd om. 2020 har mindet os om, at vi har brug for hinanden. For fællesskabet. Vi glæder os til at komme tilbage.”

”Fremtiden er lys, trods alle udfordringer: Vi har vist, at vi kan lave store omstillinger, vi kan ændre adfærd, vores forskning gør en forskel. Ingeniørerne kan ikke redde verden alene, men verden kan heller ikke reddes uden ingeniører. Sammen vil vi lave teknologi for mennesker til gavn for samfundet.”

Læs hele rektors tale.

Polyteknisk Forenings formand

Foto: Bax Lindhardt

Formanden for studenterorganisationen Polyteknisk Forening (PF), Andreas Baltzer Skov, sagde bl.a. i sin tale:

”At blive ingeniør ved DTU er ingen smal sag. Det kræver både tid, mod og selvstændighed og er både hårdt og udfordrende. Mødet med det hårde og udfordrende er med til at drive vores personlige og faglige udvikling – og det skal det fortsætte med. Men når jeg mødes med mine medstuderende, så konfronteres jeg med studerende, der har det hårdt af helt forkerte årsager. Pandemi eller ej, så møder jeg studerende, der må døje med stress, ensomhed og mistrivsel. Pandemien har blot tydeliggjort og forværret denne problematik.”

”For selvom vi har lært, at man i stor grad kan emulere forelæsninger i de digitale rum, så har vi på egen krop erfaret, at det desværre ikke er ligetil at genskabe det gode studieliv. Det gælder både de hyggelige kaffepauser under forelæsningerne, de gode stunder i kælderbaren og de sociale miljøer, som er med til at holde os i gang, når tredje aflevering på en uge presser på. Alt det, som ikke har et direkte fagligt formål, men som er både vigtigt og værdiskabende for det at være studerende.”

”Jeg vil ikke stå her i dag og hævde, at jeg kender til den endegyldige løsning. Men jeg tror, at hvis vi virkelig vil komme problemet til livs, så kræver det en indsats – fra os studerende, fra det universitet, hvor vi har vores dagligdag – samt et opgør mod de skadelige rammer, der er sat fra politisk hold, og det kulturelle aftryk, de har efterladt os med.

To priser til Årets undervisere

Foto: Bax Lindhardt


Hvert år udpeger de DTU-studerende årets undervisere. I år gik hæderen til Bastian Epp, der er lektor på DTU Sundhedsteknologi, og Henrik Bechmann, der er studieleder for diplomingeniørretningen Sundhedsteknologi og lektor på DTU Engineering Technology. Som årets undervisere modtager Bastian og Henrik 25.000 kr. og en lille gave fra PF.



Årets Arbejdsmiljøpris

Foto: Bax Lindhardt

Årets arbejdsmiljøpris gik til arbejdsmiljøkoordinator Majken Becker, der i mere end 15 år har leveret en ekstraordinær indsats i forhold til arbejdsmiljøet på DTU Nanolab – og de seneste år også på koncernniveau. I sin begrundelse sagde rektor Anders Bjarklev bl.a.:

”Majken Becker er altid konstruktiv og pragmatisk i sin tilgang og dermed en fornøjelse at arbejde sammen med for alle parter. Ud over hendes fremragende indsats i dagligdagen har hun leveret en ekstraordinær indsats i forbindelse med, at DTU Nanolab har holdt infrastrukturfaciliteten åben under det meste af coronakrisen.”

Årets studenter-startup


Foto: Bax Lindhardt

Prisen Årets studenter-startup gik til projektet Reel og deres vision om, at forbrugernes efterspørgsel efter grøn el skal føre til en reelt større produktion. Reel gør op med et el-marked, der har karakter af et nulsums-spil, hvor nogle modtager certifikater for deres køb af grøn el, mens det reelt blot betyder, at andre forbrugere får mindre grøn el i deres forbrug.

Reel er stiftet af de to DTU-studerende Jon Sigvert (billede) og Christian Randløv Schmidt, som har afsluttet henholdsvis en kandidatgrad i miljøteknologi i marts i år, og en bachelor i softwareteknologi. Prisen blev overrakt af Marianne Thellersen, koncerndirektør for innovation og entreprenørskab.

Læs mere om Reel.



Tre doktorgrader i 2021
Tre forskere har forsvaret den tekniske doktorgrad på DTU i 2021. Akademisk Råd har således tildelt Dines Bjørner, Rafael Taboryski og Hans Nørgaard Hansen den tekniske doktorgrad.

To æresdoktorater i 2021
I år blev der uddelt to æresdoktorater. Den skotske professor Gillian Wright modtager et æresdoktorat for sin indsats inden for astrofysik. Læs artikel



Professor Michael Thouless modtager et æresdoktorat for sin forskning i brydemekanik af materialer.

Årets festforelæsning

Foto: Bax Lindhardt


Årets festforelæsning blev holdt af professor ved DTU Elektro Olav Breinbjerg i det radiodøde rum.

DTU's Guldmedalje


DTU's Guldmedalje gives til en person, der har haft en særlig betydning for DTU. I år tildeles medaljen professor Dr. Wolfgang Herrmann, der var rektor for Technische Universität München, TUM, i årene 1995-2019. Her var han en nøglefigur i dannelsen af EuroTech Universities Alliance, en strategisk og visionær alliance af ledende europæiske tekniske universiteter, og i etableringen af alliancens fælles repræsentation i Bruxelles.

Alexander Foss’ Guldmedalje

Foto: Bax Lindhardt

I år uddelte rektor Anders Bjaklev Alexander Foss’ Guldmedalje. Den gik til Liselotte Højgaard, der er cand.med. fra Københavns Universitet, speciallæge i klinisk fysiologi og nuklearmedicin og dr.med. fra Københavns Universitet. Liselotte Højgaard er klinisk professor ved Københavns Universitet og siden 2008 også adjungeret professor ved DTU.
Siden 2000 har Liselotte Højgaard været klinikchef ved Rigshospitalets Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin & PET, et internationalt førende forskningsmiljø. Et studie om PET-skanning af lungekræft ledet af Liselotte Højgaard har været med til at sætte standarden for brug af PET-skanning til diagnostik af lungekræft i hele verden.

Liselotte Højgaard har været med til at etablere og udvikle civilingeniøruddannelsen i Medicin og Teknologi siden 2002. Uddannelsen var den første fællesuddannelse mellem DTU og Københavns Universitet. Her har hun ydet en helt exceptionel indsats og er stadig med til at præge og uddanne de nye civilingeniører.

Koncert i vindtunnelen

Foto: Bax Lindhardt

Vindtunnelen på Risø Campus bliver normalt ikke brugt som spillested, så der var mange ting, der skulle aftales med bandet Infernal og kameraholdet, inden showet kunne gå i gang. Så snart scenelyset blev tændt, ændrede rummet sig fra kold beton til en dramatisk scene.

”Da vi var her første gang, var vi bare sådan ’wow,” siger Paw Lagermann, der er den ene halvdel af Infernal-duoen. Og sangerinden Lina Rafn supplerer: ”Det har været fedt. Jeg synes, det er gået forbavsende godt. Især i forhold til, at alt gik galt til prøverne. Jeg tror, det er den flotteste location, vi nogensinde har spillet på, og det er inklusive kæmpestore shows med 100.000 mennesker. Man ville jo dø for at lave musikvideoer herinde.”

Se hele DTU Årsfest

 

Voxpop

Af Petrine Bauer Ladegaard

Natasja Kaas Lund
Civilingeniør-studerende på Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering

Foto: Privat
Foto: Privat

Hvordan var det at deltage i årsfesten hjemmefra?
”Det er selvfølgelig mere intimt at holde det hjemme. Men mine forventninger var faktisk, at jeg ville få en lige så god aften, som jeg har haft de sidste to gange, jeg har deltaget. Alt i alt synes jeg, at det overgik de forventninger. Det var dejligt for første gang at overvære den akademiske del, som indeholdt en masse flotte indlæg. Og så gav Infernal lige årsfesten en tak op i energiniveau, og tak for det.”


Line Katrine Harder Clemmensen
Lektor, DTU Compute

Foto: Privat
Foto: Privat

Hvordan er det at deltage i årsfesten hjemmefra?

”Jeg er rigtig glad for, at vi holder traditionen i live, og jeg var også klar til at blive overrasket af det nye format. Det var rigtig flot sat op med gode taler, inspirerende æresdoktorander og tekniske doktorgrader og et fantastisk formidlet indslag af Olav Breinbjerg fra DTU Elektro. Det var festligt, men jeg savnede dog gode kollegaers selskab.”

Katrine Brixen Bojesen
Faglig leder for Uddannelse & Events og e-læringskonsulent, DTU Byg

Foto: Privat
Foto: Privat

Hvordan er det at deltage i årsfesten hjemmefra?

”Det var lidt spøjst. Jeg synes, at det er en rigtig fin begivenhed, som jeg gerne vil bakke op om. Men når nu jeg bare var hjemme, så var det business as usual - og så faldt tidspunktet sammen med aftensmad i børnefamilien. Det fine var, at jeg så kunne dele det med familien, og min fem-årige blev revet med, da han hørte, at det handlede om det ydre rum. Vi nåede endda lidt dans til Infernal.”

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.