PhD forsvar med Cecilie Rendal fra Environmental Chemistry and Microbiology (ECM)

onsdag 13 feb 13
|
Emne: "Surhedsgraden i overfladevand påvirker forureningstoffers giftighed i miljøet". Dato: Tirsdag d.19 februar 2013 kl. 15:00

Hvem:
PhD student Cecilie Rendal fra forskningssektionen: Environmental Chemistry and Microbiology (ECM) afholder PhD forsvar: "Surhedsgraden i overfladevand påvirker forureningstoffers giftighed i miljøet"

Hovedvejleder:
Associate professor Stefan Trapp

Medvejleder:
Associate professor Ole Kusk

Eksaminatorer: 
Lektor Eva Eriksson, DTU Miljø
Senior forsker Trine Eggen, Jordforsk, Ås, Norge
Professor Thomas Backhaus, University of Gothenburg

Ordstyrer:
Senior Researcher Hans-Christian Holten Lützhøft

Hvornår:
Tirsdag d. 19 februar 2013 kl. 15:00

Hvor:
Danmarks Tekniske Universitet
DTU Miljø
Bygning 113, Rum 011
www.env.dtu.dk

Dansk populært resume:

Surhedsgraden i overfladevand påvirker forureningstoffers giftighed i miljøet  
Stoffer, der udledes til miljøet, kan være skadelige for dyr, planter og økosystemer. For at vurdere risikoen for miljøet kan stoffernes giftvirkning måles i såkaldte økotoksikologiske tests, hvor man udsætter en testorganisme for en række forskellige koncentrationer af stoffet for at bestemme ved hvilken koncentration, der ses en effekt på 50%. Eksempler på almindelige testorganismer i økotoksikologiske tests er vandlopper, alger, andemad eller regnorme.

Mange af de stoffer, som udledes i miljøet, er pesticider, medicinrester og industrielle kemikalier.

Da disse stoffer ofte er enten syrer eller baser, kan de gradvist optage eller afgive en ladning, når surhedsgraden (pH) i vandmiljøet ændres. På en almindelig dag kan pH i overfladevand svinge mellem 6 og 9, hvorved mange af de syrer og baser, der er tilstede i vandet, enten optager eller afgiver en ladning. Dette påvirker giftigheden af stofferne, fordi en ladning kan gøre det vanskeligere for et stof at trænge ind i en organimse. Afhandlingen påviser at syrer er mere giftige, når pH i vandet er lavt, mens baser er mere giftige, når pH i vandet er højt. For at kortlægge hvilke syrer og baser, der kan forventes at ændre ladningstilstand (og således giftighed) i naturligt overfladevand bruges syrekonstanten: en stofegenskab, der beskriver den pH-værdi, hvor halvdelen af stoffet er ladet og halvdelen neutralt.

Der er helt fastsatte procedurer for hvordan en økotoksikologisk test skal udføres, men et stofs giftighed kan undervurderes, hvis testens pH ikke ligger der, hvor stoffet udviser størst effekt på organismer. For fuldt at belyse effekten af syrer og baser er det således ofte nødvendigt at udføre tests ved flere pH-værdier.

Afhandlingen giver retningslinjer for, hvilke pH-niveauer, der er optimale for økotoksikologiske tests med syrer og baser ud fra stoffernes kemiske egenskaber. Ved brug af disse retningslinjer opstår der færre situationer, hvor et stofs giftighed undervurderes på grund af pH i testen. Afhandlingen giver også nemme og robuste metoder til at fastholde konstant pH i laboratorietests uden at skade testorganismerne – både for vandlopper og for alger.

A copy of the PhD thesis is available for reading at the department

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.